Bij Ranson kan je terecht voor uw kwaliteitskeuken of andere kasten op maat aan een betaalbare prijs.

Contact

Doorniksewijk 104, 8500 Kortrijk

Email: info@keukensranson.be
Tel: +32 (0) 56 29 83 65

FAQ / Veelgestelde vragen

Kiezen we voor Belgisch maatwerk of voor een merkkeuken?

U moet weten dat alle bekende keukenmerken telkens opnieuw zoeken om te snoeien in de kosten van hun productie. Dit resulteert in het gebruik van minderwaardig plaatmateriaal, kastruggen van dikwijls maar 3 mm, meubelbeslag in zamak, etc… Daarnaast spenderen ze wel ruime budgetten voor het voeren van publiciteit om hun producten kunstmatig op te hemelen. In die zin koopt U meer imago dan kwaliteit indien U voor een merkkeuken kiest. Uiteraard betaalt de consument op het einde het totale kostenplaatje. Onthoud hierbij de oude Vlaamse spreuk: ‘het is niet al goud wat blinkt’. Let op… sommige bekende keukenzaken mixen hun aanbod van maatwerk met goedkope ingekochte kasten. Informeer U, zodat U weet wat U koopt.

Is Belgisch maatwerk veel duurder van een merkkeuken?

Nee, zeker niet. Als U een investering doet in een keuken moet U zich vooral afvragen of U waar krijgt voor uw geld. Met andere woorden, zit ik met een goede prijs/kwaliteit verhouding? Bij Belgisch maatwerk is het antwoord op deze laatste vraag in de meeste gevallen zeker ‘ja’. Uiteraard moet U er altijd voor zorgen dat U appels met appels vergelijkt, maar doe vooral even de test. Indien U daadwerkelijk dezelfde keuken vergelijkt in een merkkeuken met maatwerk, dan zal U zeker verrast zijn! Zeg nu eens eerlijk, zou iedereen diep in zijn hart niet het liefst kunnen kiezen voor een Belgische kwaliteitskeuken op maat?

Wordt de sterkte van een kast bepaald door de dikte van de rug?

Voor een groot deel wel! Beeldt U zich een kast in, twee zijden, een bovenpaneel en een onderpaneel. Zonder twijfel ziet U zo voor U dat dit als een kaartenhuisje in elkaar valt zonder rug. Hoe dikker de rug, hoe steviger het geheel. Denk maar aan het biggetje dat zijn huisje maakte in stro… Met een rugpaneel vanaf 8 mm zit U goed.

Kasten op pootjes of op een multiplex sokkel?

U moet weten dat er ook in meubelpootjes verschillende kwaliteiten bestaan. Bij merkkeukens van buitenlandse oorsprong, wordt meestal gekozen voor de goedkopere variant (zie hiervoor opnieuw de uitleg ‘kiezen we voor Belgisch maatwerk of voor een merkkeuken?). Onze kasten zijn uitsluitend voorzien van heel stevige pootjes. Ook de positie van de pootjes is van belang. Sommige fabrikanten plaatsen die gewoon onder de vloerplaat. Op die manier kan de neerwaartse kracht zorgen voor vervorming van de bodemplaat. Onze pootjes staan gedeeltelijk onder de vloerplaat en gedeeltelijk onder het zijpaneel, waardoor de neerwaartse druk van de bodemplaat wordt afgeleid. Bovendien wordt elke kast die breder is dan 60 cm voorzien van een extra poot in het midden van de vloerplaat. Het voordeel van een constructie op pootjes, is dat U ten allen tijde eenvoudig de plint kan wegnemen en de ruimte onder de kast vrijkomt, wanneer er bijvoorbeeld aan een buis moet gewerkt worden. Indien U bijvoorbeeld een klein waterlek hebt bij een installatie met vast sokkel in multiplex, dan moet U een stuk van uw keuken afbreken voordat U bij het probleem kan. Niettemin, indien U dit wenst, dan plaatsen we uw keuken toch uitzonderlijk op een sokkel in WBP multiplex.

Is Duits synoniem voor kwaliteit?

Over het algemeen wordt aangenomen dat ‘Duits’ synoniem staat voor kwaliteit. In veel gevallen is dit ook wel zo. Denk uiteraard hierbij aan auto’s, machines, keukentoestellen, etc… In de sector van de keukenkasten is dit raar-maar-waar echte helemaal niet het geval. Verdelers van kasten van Duitse origine profiteren van de goede indruk die de stempel ‘Duits’ met zich meebrengt, maar Duitse merken werken veelal met platen van 16 mm in plaats van 18 mm, hebben meestal geen laminaat in huis en gebruiken de dunne ruggen in hun kasten. Iets waar we trots mogen op zijn: in de branche van de keukenkasten is ‘Belgisch’ meestal synoniem voor kwaliteit!

Kan de binnenkant van de kast in hetzelfde kleur als het frontpaneel?

Een kwalitatieve uitstraling zit dikwijls in de details. Als U bijvoorbeeld een kast in donkere eik opent, en de binnenkant is gewoon wit, dan geeft dit een goedkope indruk. Bij de meeste keukenzaken is dit het geval. Gezien wij 100% maatwerk leveren, kunnen wij zonder probleem de binnenkant van de kast aanbieden in hetzelfde kleur als het frontpaneel, meer nog, wij voorzien dit voor U zonder meerprijs.

Wat is het verschil tussen melamine en laminaat?

Eerst en vooral is er uiterlijk geen verschil te merken tussen een melamine- of een laminaatpaneel. Beide zijn op de kopse kant afgeplakt met een band (melamine, PVC of laminaat) en hebben die typerende zichtbare rand. Bij een melaminepaneel is de opperste laag veel fijner dan bij laminaat. Bij deze laatste bedraagt de dikte gemiddeld 0,8 mm, bij melamine ongeveer 0,1 mm. Het resultaat is dus dat een laminaatpaneel een stuk steviger is, melamine is dan weer voordeliger in prijs.

Wat zijn 'laser-panelen'?

Zowel bij laminaat als bij melaminepanelen zijn de randjes in principe opvallend zichtbaar. Met de ‘laser-techniek’ wordt ervoor gezorgd dat deze randen onzichtbaar worden. Het frontvlak vloeit dus naadloos over in de kopse kant en zorgt voor een prachtig resultaat.

Welke laksoorten bestaan er en wat is poederlak?

Tot enkele jaren geleden konden we drie laksoorten onderscheiden in meubelwerk, namelijk struktuurlak, satijnlak en hoogglanslak. De eerste soort vertoont een lichte struktuur, zoals de benaming doet vermoeden, de tweede soort is volledig glad en mat en de derde soort is blinkend. Deze laksoorten hebben een gelijkaardige produktiemethode waarbij de lak handmatig of machinaal rechtstreeks op het paneel gespoten wordt. Poederlak is een laksoort die komt overgewaaid uit de metaalindustrie. Het paneel wordt bewerkt met een produkt waardoor het ‘statisch’ wordt. Vervolgens wordt het paneel in een oven geplaatst die een temperatuur heeft van 70° à 80° C. De verfpartikels worden in de ruimte toegevoegd en het paneel neemt deze partikels op door de statischiteit, en dit tot het verzadigd is. De verf wordt in het paneel ‘gebakken’. Poederlak vertoont ongeveer dezelfde struktuur als struktuurlak. Door het produktieproces is dit een paneel dat supersterk en zeer krasbestendig is. Echt top!

Welke soorten werkbladen bestaan er?

Een laminaat werkblad is qua prijs de voordeligste oplossing. Er is keuze uit verschillende decors, effen kleuren, imitatie marmer of graniet en verschillende houtmotieven. De opperste laag is hierbij dezelfde als bij laminaatpanelen voor de kasten, maar de werkbladen worden meestal uitgevoerd in een dikte van 4 cm omwille van de stevigheid. Een werkblad in marmer is in de praktijk meestal in het type ‘Arduin’ of ook wel ‘Blauwe hardsteen ‘ genoemd. Marmer wordt minder aangeraden omwille van vlek-en krasgevoeligheid. Natuurlijke graniet is qua onderhoud uitstekend. De bekendste soort is hier ‘Jasberg’, maar er bestaat een uitgebreide waaier van soorten. Deze steen wordt getypeerd door de tekening van crystallen. De laatste jaren worden er meer en meer composietwerkbladen geplaatst. Composiet is een steensoort die ontstaan is uit de samenstelling van kwartssteen en onder andere kleurpigmenten. Deze laatste zorgen voor een egaler kleureffect dan bij graniet. Er worden kleuren verkregen die in de natuur niet te vinden zijn, ook een volledig witte tablet is hierbij mogelijk. Decors van bestaande marmersoorten kunnen perfect worden nagebootst en door het feit dat dit in composiet wordt uitgevoerd hoeft U niet te vrezen voor vlekken of krassen. Veel gebruikt hierbij zijn bijvoorbeeld de ‘Belgian blue’ en de ‘Carrara’. Zowel marmer, graniet als composiet zijn meestal verkrijgbaar in de afwerking verzut (mat), poli ‘blinkend) of anticato (ruw). Naar onderhoud toe is een ‘poli’ –versie steeds de beste oplossing. Keramische werkbladen zijn relatief nieuw op de markt. Het basismateriaal is vergelijkbaar met dat van een keramische tegel en er zijn verschillende decors beschikbaar. Keramische werkbladen zijn de enige stenen werkbladen die van de fabrikant het label ‘hittebestendig’ meekrijgen, en bijgevolg de enige waar U zonder zorgen rechtstreeks een pot van op het vuur mag opplaatsen. Daarnaast zijn ze ook krasbestendig (U mag er rechtstreeks op snijden), niet poreus, watervast en vlekbestendig. Naast al deze soorten bestaan er ook nog materialen die in mindere mate gebruikt worden voor keukenwerkbladen, zoals: glas, massief hout, inox, corian, …

Hoe onderhoud ik mijn werkblad in natuursteen?

Bij een natuursteen is het belangrijk dat U hem bij ingebruikname verzadigt met speciaal hiervoor bestemde olie. Indien de steen volledig verzadigd is, kan hij geen andere produkten meer opnemen en voorkomt U vlekken. U moet deze handeling van tijd tot tijd herhalen, gezien het impregnatiemiddel na verloop van tijd verdwijnt. Indien water parelt op het werkblad, dan is uw steen voldoende beschermd. Verder kan U zowel natuursteen als composiet gewoon onderhouden met een vochtige doek en wat detergent. Simpel dus. Voor een intensieve schoonmaakbeurt kan U CIF CREAM (wit neutraal) gebruiken. Gewoon aanbrengen met een vod en goed naspoelen met warm water. Ook hardnekkige vlekken kan U eventueel met CIF CREAM (wit neutraal ) behandelen. Het produkt onverdund aanbrengen, flink vegen op de vlek, 20 minuten laten indringen en naspoelen met warm water.

Kies ik voor een inductiekookplaat?

Vandaag de dag worden er drie soorten kookplaten aangeboden, namelijk gaskookplaten, keramische en inductiekookplaten. Een keramische kookplaat werkt op electriciteit en heeft als voordeel dat ze volledig vlak is, wat het onderhoudsgemak ten goed komt. Deze kookplaat warmt wel trager op en behoudt na uitzetten nog een tijdje de warmte. Een gaskookplaat is ideaal om op te koken. Je hebt zeer snel de gewenste warmte en eens uitgeschakeld, ligt de kookzone ook daadwerkelijk af. Door de gasbekkens is er wel wat meer onderhoud aan dit type kookplaat. Een inductiekookplaat van de huidige generatie warmt op zijn minst even snel op als een gaskookplaat en als je de kookplaat uitzet, ligt die ook onmiddellijk af. Ook qua onderhoud is deze kookplaat een droom want uiterlijk verschilt deze in niets met een keramische kookplaat. De inductiekookplaat is wel wat duurder in aankoop en de gebruikte kookpotten moeten magnetisch zijn.

Een dampkap met recirculatie of met afvoer naar buiten?

Een damkap met recirculatie werkt met toevoeging van een carbonfilter. Deze filter moet ongeveer 1 maal per jaar op eenvoudige wijze vervangen worden en kost ongeveer 50,00 €. Net zoals bij een dampkap met afvoer naar buiten wordt het vet in de vetfilters opgevangen, deze kan U eenvoudig in de vaatwas reinigen. De geurtjes daarentegen worden afgezet in de carbonfilter en de rest van de damplucht wordt terug in de ruimte geblazen. Concreet betekent dit dat het kookvocht in de ruimte terecht komt. Indien u voldoende ventileert kan dit trouwens geen kwaad. Daar waar vroeger een dampkap met recirculatie enkel voorgesteld werd waar een afvoerbuis moeilijk te plaatsen was, wordt recirculatie meer en meer toepast omwille van het warmteverlies bij de traditionele methode. Beide systemen hebben dus enkele voor- en nadelen.

U heeft een nieuwbouw appartement of woning gekocht maar de standaard keuken voldoet niet aan uw verwachtingen?

Wanneer u een appartement of woning koopt die deel uitmaakt van een nieuwbouw project, dan wordt u meestal verteld dat u niet de vrije keuze hebt als het over de keuken gaat. U bent echter niet verplicht om de nieuwbouwkeuken te nemen die u via de bouwpromotor wordt voorgesteld!

 

Zeker als u beslist om van het standaardvoorstel af te wijken en te kiezen voor een meerwaarde-keuken doet u er kwalitatief en financieel voordeel bij om uw eigen weg te gaan!  We geven u hier graag meer uitleg over.

 

Voldoet de standaard keuken niet aan uw verwachtingen of eisen en geraak je er niet uit met de voorgestelde keukenbouwer?  Heeft u niet het gevoel dat uw project de persoonlijke aandacht krijgt die het verdient?

 

Weet dan dat u er altijd voor kan kiezen om samen te werken met een andere keukenleverancier. Kom zeker eens langs bij Keukens & Interieur Ranson in Kortrijk voor een vrijblijvend gesprek.

Ben je helemaal overtuigd?

Kom dan zeker langs in onze showroom voor een gemoedelijk gesprek bij een koffie.
We maken samen een praktisch en creatief ontwerp naar uw smaak, wensen en budget.